magyar tervezőgrafikusok és tipográfusok társasága

SOCIETY OF HUNGARIAN GRAPHIC DESIGNERS AND TYPOGRAPHERS

TAGJAINK SZÁMA :

A MATT-nak jelenleg
46 tagja van.

Magyar Tervezőgrafikusok
és Tipográfusok Társasága

1012 Budapest,
attila út 105. III./2.
info@matt.org.hu
2007 • All right reserved

Grafikai tervezés és
Portál fejlesztés: Chrome

TR{end of print}

2012-07-24

Felhívás a Typochondria sorozat zárókiállításához

adminna
a felhívás
0 COMMENTS
A Gutenberg galaxist, avagy a könyvnyomtatás korszakát, ahogy azt Marshall McLuhan (és Kenneth Galbraith) híres interjú beszélgetésükben is nevezték, sokan elsiratják. A tudás lényegében a tudás birtoklásán alapszik, ami ma is különféle írásbeli forrásokból elsajátítható ismeretek összességét jelenti. Ez a tipográfus ember gazdagsága, amely az elvont, fogalmi gondolkodás és az individuális életmód (ilyen tevékenység az olvasás) kialakulásának legfőbb forrása – még mindig. Hiszünk benne: volt és marad is! Manuel Castells e korszak végét jövendöli, és valljuk be, hogy életünk gyökeresen megváltozott: az elektronikus – majd pedig a digitális – kommunikáció elterjedésével egy (ha nem is merőben új), ám az előzőtől eltérő virtuális valóságot hívott életre mindaz, amit ma napi szinten látunk (gyakran még olvasunk) és használunk. Amint nevek elé téve az Szt. (azaz szent) egyfajta primátust kínál, magasabb régiót jelez, úgy David Carsontól kölcsönzött – és a maga idején híressé lett – címe elé a szerényebb TR betűket illesztve inkább cáfolatát adjuk annak, hogy a nyomtatott kultúra leáldozóban lenne. Ez a címe (de talán nem a szöveg eredetije) annak a gondolatnak, amely köré csoportosítva személyes véleményünket, esetleg váteszi jóslatunkat képben (és betűvel!) megfogalmazzuk. A nyomdászat, a nyomtatott szöveg és kép, a média ezerarcú világa és vele való viszonyunk – a régi és új határán – sajátos és egyéni gondolatokat ébreszt.

Trend of print címmel az Országos Széchényi Könyvtár válogatott 21. századi magyar szép könyvekből rendezendő bemutatója ad otthont a a Typochondria sorozat záró, 10. poszterkiállításának!

Erre várjuk az 50×70 cm (álló vagy fekvő) képgrafikus, sőt hangsúlyosan a betű, mint alapvető morféma absztrakt formavilágára épülő alkotásokat. Az elkészítéshez a hagyományos nyomtatási technikák sajátos lehetőségei, gyermekkorunk krumpliprintjétől a monotípiákon át a computer kínálta végtelennek tűnő lehetőségekig terjed… Éljünk vele!

2012. szeptember 14-ig szeretnénk a munkákat pdf formátumban megkapni, hogy szelíd válogatás után a javát kiállításra vigyük. Az előző pályázathoz hasonló módon az ftp címet körlevélben tudatjuk! A beválogatott művek kivitelezése a tervező feladata…

A kiállítás helyszíne: Országos Széchenyi Könyvtár, Budavári Palota, F épület.

A kapcsolódó rendezvények támogatására a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, a Magyar Grafika, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a TypoSzalon és a Magyar Betű Társaság kapott felkérést.

 A pályázattal kapcsolatos aktuális kérdésben Bornemisza Rozi (TypoSzalon) szívesen ad felvilágosítást: bornemisza.rozi@freemail.hu. A kiállítással kapcsolatban mp@grafigram.hu címen kérhetsz egyéb információkat.

UTOLSÓ KOMMENTEK:
Mesterkurzusok
Kitünő lehetőség egy kis tanulásra, ismétlésre vagy csak konzultációra, olyan emberek számára akik már nem a programkezeléssel bajlódnak hanem az alkotás, tervezés mikéntjén gondolkodnak.
Sandras 12-21 07:54
Magyar tervezők a Hiiibrand Typography contesten
Eszter Misztarka "Fusion Typeface"
József Gergely Kiss "Grey Typeface"
Roland Rekeczki "Pannonium"
Typogravity 11-13 15:07
Hiiibrand Awards 2012
www.hiiibrand.com/competi...
Typogravity 05-08 14:08
LEGFRISSEBB OLDALAK:
A MATT TAGOK RANDOM MUNKÁI
 
 
Itt a MATT tagjainak véletlenszerűen cserélődő munkái láthatók.
A nyilakkal böngészni tudsz a munkák között. Ha valamelyikre kiváncsi vagy,
a képre kattintva az adott alkotó profil-oldala töltődik be, ahol egy-egy munkát kiválasztva, nagyobb méretben is meg tudod tekinteni azokat.